Składniki na pastę z twarożku i pieczonych warzyw: ok. 200 g sera twarogowego - krowiego, koziego lub owczego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała cebula 0,5 główki czosnku + 1 ząbek ulubione zioła suszone i świeże oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona w piekarniku lub grillowane oraz biały ser oczywiście twarogi - zarówno tradycyjny biały ser jak i twarożek kozi lub owczy. Wszystko dalej pieczemy ok. 10 - 15 min.Ciepłe, miękkie ale nie rozpieczone warzywa, przekładamy do miski, dodajemy serek twarogowy i mieszamy. Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem jako przysmak śniadaniowy lub - zmiksowana - jako dip do potraw z grilla. Wszystkie twarde warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. i pieczemy ok. 30 min. W tym przepisie proponuję bakłażana, cukinię i paprykę, ale świetnie sprawdzi się marchewka lub batat.