Dodatkowo: sałata rzymska/sałata lodowa/roszponka zielony ogórek 2 pomidory 1/2 pęczka rzodkiewki ok 100 g żółtego sera 2 małe czerwone cebule 1-2 łyżki cukru pudru 4 goździki 3 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli 1 op. tortilli (u mnie 5 sztuk, o średnicy ok 25cm) Sos: 4 łyżki majonezu kieleckiego 2-3 małe korniszony 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Cebulę kroimy na cieniutkie plasterki. Doprawiamy je solą oraz pieprzem, mieszamy. Kurczaka otaczamy w mące, następnie w rozbełtanym i lekko doprawionym solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Dziękuję za wyrozumiałość 🙂 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka sól, pieprz mąka krupczatka 1 jajko ziarna sezamu kilka łyżek bułki tartej olej Składniki na sos mieszamy ze sobą, dodajemy starte na tarce małe korniszony. Zapewniam jednak, że warto je zrobić, że smak rekompensuje każdą minutę włożoną w przygotowanie mięsa, sosu, czy pokrojenie warzyw;) Zróbcie koniecznie;) Ps. Na najbliższe kilka dni wyjeżdżam na wyczekany urlop. W związku z tym na wszelkie komentarze odpowiem w przyszłym tygodniu. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Rozkładamy warzywa: roszponkę (lub porwaną na mniejsze kawałki sałatę), plasterki ogórka, rzodkiewki, cząstki pomidora, czerwoną cebulę. Na górę możemy dodać jeszcze niewielką ilość sosu. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. My, od czasu do czasu, lubimy dogadzać sobie takimi smakami, choć nie ukrywam, że ich przygotowanie jest troszeczkę czasochłonne.