Składniki(blaszka o wymiarach 23/30 cm): ciasto: mąka pszenna 3,5 szklanki, cukier kryształ 3/4 szklanki, masło 200 g, jajko 1 szt, śmietana 12% 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania, mleko 1 litr, cukier 8 łyżek, jabłka 7 szt, cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Dla odmiany u mnie dzisiaj również ciasto z jabłkami, ale pokrojonymi w cząstki, a nie startymi, a do tego pyszny waniliowy budyń i oczywiście cynamon, bez którego nie mogłabym się obejść. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił oraz aby nie powstały w budyniu grudki. Na wierzch ciasta ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażarki. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min.aż ciasto będzie złociste. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek.