kilka łyżek mleka rozmieszać z drożdżami, resztę mleka delikatnie podgrzać w rondelku z kawałkami masła wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. 420 g mąki (300 g jasnej+120 pełnoziarnistej orkiszowej)200 ml mleka30 g drożdży3 łyżki cukru50 g masła1 jajko+1 żółtko400 g śliwekdo posmarowania: 1 białko+2 łyżki mlekaPrzygotowanie: Powinno podwoić objętość wypestkować śliwki i przekroić na pół, a większe na ćwiartki powtórnie zagnieść ciasto i rozwałkować na stolnicy na prostokąt. w 180*C SMACZNEGO ! Chlebek drożdżowy, wilgotny dzięki dodatkowi śliwek i w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/08/chlebek-drozdzowy-ze-sliwkami.html