Składniki na ciasto drożdżowe: 400 g mąki orkiszowej ( u mnie jasna wymieszana z pełnoziarnistą) 50 g masła 1 jajko 25 g drożdży 2 łyżki cukru 200 g mleka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 250 g mielonego maku (suchego, gotowego ze sklepu) 230 g wrzącego mleka/wody 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 2 łyżki amaretto 1 łyżeczka cynamonu 2 garście rodzynków 1 białko ubite na sztywno dodatkowo do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka Przygotowanie: w małym garnuszku podgrzać mleko, dodać masło pokrojone na małe kawałki i zostawić do roztopienia. Na sam koniec przed wyłożeniem na ciasto wymieszać delikatnie masę makową i ubitym na sztywno białkiem wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm na cieście rozsmarować masą makową od krawędzi do krawędzi i zwinąć w roladę. Najlepiej ciąć pojedyńczo, następnie każdy kawałek nacisnąć z góry trzonkiem drewnianej łyżki i przenosić przygotowane bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia blachę z bułeczkami nakryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości mak zalać wrzącym mlekiem, dodać masło, wymieszać i odstawić na 10 minut, by wchłonęło cały płyn. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem piec minut w 180*C 25 minut studzić na kratce SMACZNEGO ! Drożdżowe bułeczki z makiem to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawki.