Gęsty, kremowy i przepyszny, że nie potrzeba już żadnych dodatków. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 600 g obranej i wydrążonej z pestek cukinii 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła ok 750 ml bulionu, u mnie drobiowy sól,pieprz bazylia kilka łyżek śmietanki 30 % Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć zgrubienia po ogonkach i pokroić na mniejsze kawałki. Zupę zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jakby była za gęsta można dolać jeszcze bulionu. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w drobną kostkę. Na koniec dodać kilka łyżek śmietanki, dla smaku i koloru. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć chwilę aż czosnek zacznie pięknie pachnieć. Następnie dodać pomidory i całość jeszcze smażyć kilka minut.