Przepis
Zainspirowana reklamą Pascala i Okrasy, chciałam upiec banicę. Wyszło jak wyszło:) powstała rolada drożdżowa z fetą. Wzięłam na imprezkę do Wójcików i baardzo smakowało. Akurat Marta ( całkiem nieświadomie) zrobiła Tzatziki , które pasowały do tego idealnie. Nie jest to danie w 5 minut ale warte każdej minuty czekania. Polecam.
rolada drożdzowa z fetą i czosnkiem
SKŁADNIKI:
CIASTO
mąka 2 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ciepła woda 300 ml
sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
NADZIENIE:
ser feta 1 kosteczka 200 g
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. Ser fet pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)