– Składniki: Składniki na klopsiki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 1 kg pieczarek 4 średnie cebule – ok. 500g 3 małe czerwone papryki – ok. 500g 3 duże ogórki kiszone – ok. 230g 3 puszki pomidorów w kawałkach (każda puszka o masie netto 400g) 500 g ketchupu pikantnego; 2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis na bigos cygański, czyli klopsiki po cygańsku. Wymieszać i przełożyć do dużego garnka lub pozostawić w woku (o ile się wszystko w nim pomieści) i w razie potrzeby dolać nieco letniej wody, by warzywa były całe zakryte płynem (u mnie obyło się bez dolewania wody, gdyż zostało dość płynu po puszczeniu soków przez pieczarki). Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut (do czasu aż cebula się zeszkli). Danie to, podobnie jak tradycyjny bigos, smakuje coraz lepiej z każdym dniem i odgrzewaniem :) świetnie się sprawdzi jako ciepła kolacja, czy danie imprezowe, które można przygotować wcześniej, a następnego dnia tylko podgrzać i podać na stół. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić przez ok. 10 minut (aż grzyby zmniejszą swoją objętość). Następnie ściągnąć pokrywkę i dusić potrawę przez kolejne 20 minut na małym ogniu, by sos nieco odparował i zgęstniał. Bigos cygański, czyli inaczej klopsiki po cygańsku w pysznym sosie pomidorowym z duszonymi warzywami. Przygotować klopsiki: Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, kaszę mannę oraz przyprawy, w tym sól i pieprz do smaku. Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę Bigos cygański. Następnie na patelnię dodać pokrojone ogórki i paprykę, pomidory z puszki, ketchup pikantny oraz cukier.