Śledzie w sosie salsa

Helka
Boże Narodzenie
14.12.2016 21:57
Śledzie w sosie salsa

Śledzie w sosie salsa – Składniki: 500 g płatów śledziowych 2 łyżki oleju 2 marchewki (ok. 300g) 2 czerwone papryki (ok. 450g) 1 duża cebula 190 g koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki octu 3 łyżki miodu 3/4 szklanki wody pieprz do smaku Śledzie w sosie salsa – Wykonanie: Śledzie przepłukać kilka razy pod zimną wodą, następnie moczyć przez kilka godzin i ponownie przepłukać (na rynku mamy śledzie o różnej zawartości soli w zalewie, więc czas moczenia też bywa różny – najlepszą metodą jest po prostu posmakowanie śledzia po kilku godzinach i ocenienie, czy już jest OK). Zarówno marchewkę jak i paprykę można zetrzeć na tarce do warzyw chińskich lub pokroić w cienkie paseczki za pomocą noża. Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na paseczki o szerokości ok. 1,5-2cm. Śledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić. Przełożyć do pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/12/14/sledzie-w-sosie-salsa/