► olej do smażenia Dodatkowo: ► cukier puder do posypania ► skórka otarta z cytryny [1 łyżeczka] – opcjonalnie ► sól [szczypta] – opcjonalnie ► spirytus lub wódka [1 łyżka] – opcjonalnie Przygotowanie Ricottę przełożyć do miski, dodać jajka i wymieszać. Przepis inspirowany: Marisa’s Italian Kitchen Zeppole - włoskie pączki z ricottą Drukuj przepis Składniki ► ricotta [250 g] ► mąka pszenna [130 g] ► jajko [2 sztuki] ► cukier [35 g / 3 łyżki] ► proszek do pieczenia [2 łyżeczki] Niektóre z ciasta drożdżowego, niektóre z ciasta na pizzę, a niektóre z dodatkiem kremowej ricotty. Można też wrzucić do tłuszczu mały kawałeczek ciasta i patrzeć jak reaguje – jeśli zaczyna ,,tańczyć w bąbelkach, ale reakcja nie jest zbyt gwałtowna, olej jest gotowy do smażenia. Autorka przepisu, którym się inspirowałam pisze, że wersja z ricottą jest jej ulubioną i tradycyjną w jej rodzinie. Jeśli próbowaliście już robić domową ricottę, koniecznie użyjcie jej w tym przepisie – efekt nie z tej ziemi! Najczęściej można znaleźć ptysie z kremowym nadzieniem wypiekane specjalnie na Dzień Ojca, oraz różne wersje smażonych specjałów w formie małych pączków. Ponoć jej Mama zwykła nadziewać je dżemami i nutellą, a także smażyć wytrawne wersje z anchovis lub kwiatami cukinii w środku. Jeśli nie masz termometra kuchennego, odpowiednio rozgrzany olej poznasz po włożeniu do niego drewnianej łyżki lub łopatki – wokół drewnianego narzędzia powinny się unosić bąbelki. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formować kuleczki z ciasta i wrzucać je na rozgrzany tłuszcz. Mięciutki środek w połączeniu z chrupiącą skórką to po prostu niebo! Zeppole – co to właściwie jest? Całej rodzinie bardzo smakowały i z pewnością będą jednym z często odtwarzanych deserów. Najbardziej smakuje mi wersja z nutą cytryny, polecam dodać odrobinę skórki do ciasta.