okra w pomidorach

Obiad

18.08.2019 10:55

okra w pomidorach

Okra w pomidorach przepis Składniki (4 porcje) 500 g świeżej okry 1 cebula, posiekana 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/4 szklanki oliwy 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka soli kuchennej 1/2 łyżeczki cukru lub ksylitolu 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1 cytryna, pokrojona w ósemki 1 łyżka mąki 1 łyżka wody przygotowanie Okrę po raz pierwszy jadłam w Grecji (bamies). Warto popytać o okrę w sklepach z egzotyczną żywnością, szukać świeżej, mrożonej lub w zalewie. W miseczce wymieszać mąkę z wodą, dodać do okry, gotować jeszcze 2-3 minuty lub do czasu aż wszystko zgęstnieje. Tym razem spotkałam świeżą okrę w sklepie z produktami z Afryki Zachodniej. W trakcie gotowania, okra staje się kleista, woda w której była gotowana, również zmienia konsystencję. W Polsce udało mi się niekiedy kupić okrę w puszkach, już gotową. Wystudzoną okrę pokroić w plastry gr 2 cm, końcówki z ogonkiem wyrzucić. Zamiast pomidorów z puszki można oczywiście użyć dojrzałych, świeżych pomidorów, zwłaszcza w sezonie. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, lub do czasu gdy okra będzie miękka. Jeżeli będziecie mieli wrażenie, że jednak potrawa jest zbyt rzadka, zróbcie zgodnie z oryginalnym przepisem. Ponieważ kleista okra zagęszcza potrawę, zrezygnowałam z dodawania do dania mąki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.staregary.pl/2019/08/okra-w-pomidorach.html