Durszlak warto zawiesić na głębokiej misce lub garnku, aby woda mogła spokojnie ściekać i UWAGA – aby ser nie dotykał/nie stał w tej wodzie. Co najlepsze – przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a efekty po prostu nie do podrobienia! Domowa ricotta krok po kroku Krok 1: mleko i śmietanka lądują w garnku. Domowa ricotta Drukuj przepis Składniki ► mleko [4 szklanki / 1 l] ► śmietanka 30% [250 ml / 1 szklanka] ► ocet [2 łyżki] Odstawiamy na 5 minut, nie mieszając za bardzo, zależy nam na dużych, nienaruszonych grudkach. Przelać masę przez durszlak i zostawić na 20-60 minut, w zależności od porządanej konsystencji sera. Jest po prostu niesamowita i przyznam szczerze, że nie znalazłam jeszcze sklepowej wersji, która byłaby w stanie ją przebić. Podgrzewać do momentu, aż na powierzchni utworzy się piana z malutkich bąbelków (patrz: zdjęcie). Krok 2: Na powierzchni podgrzewanego mleka utworzy się swoista pianka i masa bąbelków. Niektórzy dodają soku z cytryny, ale powiem szczerze, że ocet sprawdził mi się o niebo lepiej. Po 20 minutach obciekania uzyskamy mokry twarożek, po 45 minutach do godziny – suchy serek, który można formować. Krok 4: Dzięki temperaturze mleko zacznie koagulować i ścinać się w serowe grudki. Niektórzy zapaleni wytwórcy sera naciskają na użycie termometru kuchennego, ale spokojnie, poradzicie sobie bez niego! Nie polecam jabłkowego, winnego ani balsamicznego, wpłyną na kolor i smak sera. Po pojawieniu się piany, ściągnąć garnek z ognia.