Domowy makaron dla początkujących (2 składniki)

Wilk
Makarony
18.08.2019 13:25
Domowy makaron dla początkujących (2 składniki)

Nie zapomnijcie opisać woreczka dokładną datą przydatności :) Domowy makaron Drukuj przepis Składniki ► mąka pszenna [200 g] najlepiej typ 00 lub jego mieszanka z semoliną, z uniwersalnych mąk najlepiej typ 450 lub 500 ► jajka [2 sztuki / rozmiar L] Gennaro Contaldo w swoim przepisie proponuje mieszankę mąki 00 z semoliną w proporcji 3:1 (150 g mąki 00 i 50 g semoliny), aby uzyskać makaron o twardszej, ciekawszej konsystencji. Można robić makaron na samych żółtkach, z mieszanki żółtek i całych jaj, dodawać oliwy aby lepiej się zagniatało lub nie dodawać jej w ogóle. Makaron gotować w osolonym wrzątku, w zależności od kształtu – większe płaty przez ok. 3-4 minut, mniejsze kawałeczki ok. 1-2 minuty. Myślę, że warto zacząć od prostoty, bo dzieciaki nie wyczują czy nitki w rosole zostały zrobione z 3 jajek czy 2 jajek i 2 żółtek :) Ilość soli reguluję podczas gotowania makaronu we wrzątku, w zależności od zupy, sosu czy innych dodatków mogę obgotować makaron z mniej lub bardziej słonej wodzie. O ile zrobienie makaronu z mąki durum może być trudne w domowych warunkach, o tyle wykonanie jajecznej wersji to prościzna, a potrzebujemy jedynie zwykłej mąki, jajek i opcjonalnie odrobiny oliwy. Podczas pracy z ciastem należy pamiętać, aby nie zostawiać go na powietrzu, bo bardzo szybko wysycha i na powierzchni tworzy się skorupka. Ten najbardziej popularny, który w składzie ma jedynie mąkę z pszenicy twardej (durum) i wodę oraz makaron jajeczny (najbardziej popularna jest chyba krajanka do rosołu). Oczywiście znajdzie się też makaron z pszenicy zwyczajnej, ale taki warto omijać – słabiej trzyma kształt, łatwiej się rozgotowuje i skleja. Aby przygotować podłużne wstęgi, można albo ciąć wzdłuż dużym nożem, albo obficie podsypać mąką płaty z obu stron, złożyć je kilkukrotnie w luźną rolkę i odcinać kawałki, aby potem rozwinąć gotowe wstążki. Przyznam szczerze, że lata temu robiąc lasagne w domu, nigdy nie mogłam dojść do poziomu tej, którą jadłam we Włoszech czy nawet w lepszych polskich restauracjach. Osobiście uwielbiam używać malaksera do wstępnego wymieszania ciasta, ale zagniatanie na stolnicy od zera też ma swój urok :) Jak przechowywać domowy makaron? Makaron domowy vs makaron ze sklepu Na sklepowych półkach najczęściej możemy znaleźć dwa najpopularniejsze rodzaje pszennego makaronu. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolać kilka kropel zimnej wody, jeśli jest zbyt mokre, należy dosypać odrobinę mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche – dolać kilka kropel zimnej wody, jeśli jest zbyt mokre, należy dosypać odrobinę mąki. Gdy zaczynałam przygodę z gotowaniem, byłam przekonana, że tak właśnie powinno się robić makaron. I wpadłam na miliony różnych wersji i informacji, o których nie miałam pojęcia robiąc makaron od lat. W lodówce makaron jajeczny wytrzyma maksymalnie dobę, choć już po 16-18 godzinach zaczyna się utleniać. Mozolnie rozwałkowane płaty jajecznego ciasta przełożyłam sosem pomidorowym i kremowym beszamelem i czekałam niecierpliwie na to, co wyjdzie z pieca. Wyjąć ciasto z malaksera i zagniatać ręcznie, aż do uzyskania gładkiej kuli (ok. 2-3 min). Ciasto na domowy makaron ma bardzo wiele zastosowań. Jeśli nie próbowaliście nigdy zrobić makaronu w domu – zachęcam! Na początku chciałam nazwać ten post ,,Domowy makaron – wszystko, co musisz wiedzieć. Przepis, który tu znajdziecie jest banalnie prosty – 1 jajko na 100 g mąki. Wyrabianie na stolnicy Mąkę wysypać na stolnicę i utworzyć zagłębienie w samym środku. Tak przygotowane ciasto powinno ,,odpocząć przez 15 min, przykryte zwilżoną ściereczką lub owinięte w folię spożywczą. Jeśli chodzi o solenie ciasta na makaron, zdania są podzielone. Od tamtej chwili przepadłam całkowicie i nie wyobrażam sobie robić lasagne inaczej – była idealnie miękka, kremowa, delikatna, po prostu pyszna! Czy powinniśmy dodawać soli do ciasta na makaron? Wielu włoskich szefów kuchni poleca typ mąki 00 jako idealny do produkcji domowego makaronu, więc użyjcie jej jeśli macie szansę gdzieś ją zdobyć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/08/domowy-makaron-dla-poczatkujacych-2-skladniki.html