Sałatka z buraczków i pomarańczy

Sałatki
09.03.2019 13:18
Sałatka z buraczków i pomarańczy

Smacznego! (2 porcje)170 g małych buraczków ( 2 szt)2 - 3 pomarańcze ( użyłam czerwonych)3 łyżki octu jabłkowego lub pomarańczowego1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)sól, pieprz2 łyżki nasion kopru włoskiego1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)40 g pestek słonecznika, łuskane40 g pestek dyni, łuskane1 łyżka oliwy1 łyżka wody Do miski włożyć pestki dyni i słonecznika, dodać łyżkę wody, oliwę i roztarty z solą i cukrem koper. Na półmisku rozłożyć marynowane buraczki i pomarańcze, polać powstałym sosem, posypać łyżką lub dwiema mieszanki nasion. SAŁATKA Z BURACZKÓW I POMARAŃCZY Z PIECZONYMI PESTKAMI - PRZEPIS marynata mieszanka nasion przygotowanie Buraki umyć i obrać. Ściąć górę i dół pomarańczy, ustawić owoc w pionie, ścinać skórkę w miejscu gdzie kończy się miąższ. W moździerzu rozetrzeć na proszek nasiona kopru z solą i cukrem. Przepyszna, zaskakująca sałatka z surowych buraczków z książki River Cottage light & easy Hugh Fearnley - Whittingstall. Pokroić w jak najcieńsze plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny lub tarczy robota. Użyłam octu pomarańczowego, nie dodawałam cukru ani do marynaty, ani do nasion. Plasterki buraczków i pomarańczy włożyć do miski, dodać ocet, cukier, odrobinę soli i pieprzu. Rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce, piec ok 6 - 8 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.staregary.pl/2019/03/saatka-z-buraczkow-i-pomaranczy-z.html