Jogurtowo - kokosowy sernik na zimno z borówkami

Aleksandra
Desery
16.08.2019 21:38
Jogurtowo - kokosowy sernik na zimno z borówkami

Spód: około 180 g ciastek kokosowych 40 g wiórków kokosowych 70 g masła Masa jogurtowo - kokosowa: 800 g jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) 130 g cukru pudru 100 ml likieru kokosowego 30 g żelatyny + 100 ml zimnej wody Dodatkowo: około 250 - 300 g borówki amerykańskiej 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub jagodowym + 350 ml wody opcjonalnie - odrobina wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: Spód: Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm; spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą lub folia rantową. W tężejącą masę powtykać umyte i osuszone borówki, najlepiej jeśli byłyby w niej zanurzone do połowy ( jeśli borówki nie utrzymują się na powierzchni masy, znak że jest zbyt rzadka i należy wstawić ją jeszcze na jakiś czas do lodówki ). Pomysł na niego zrodził się w mojej głowie gdy szukałam koncepcji na wykorzystanie puszki mleka kokosowego, które już od dłuższego czasu stało sobie w mojej kuchennej szafce. Po wyłożeniu wszystkich borówek sernik wstawić do lodówki do momentu, aż masa będzie na tyle stężała, że będzie można wylać na nią galaretkę. Do osobnego naczynia przelać mleko kokosowe ( jeśli Wasze mleko pomimo temperatury pokojowej będzie wciąż miało stałą konsystencję, należy przełożyć je do garnuszka i lekko pogrzać, tak aby zrobiło się płynne; wystudzić do temperatury pokojowej ). Aby wzmocnić kokosowy smak dodałam sporą ilość likieru kokosowego i tu moja rada - nie rezygnujcie z niego, on naprawdę podkręca smak i bez niego może już nie być to samo.. Na wierzch sernika wylać wystudzoną galaretkę ( ja wylewam galaretkę gdy jest już lekko tężejąca ). Rozpuszczoną żelatynę przestudzić, następnie dodać do niej kilka łyżek masy jogurtowo - kokosowej, aż temperatura żelatyny będzie zbliżona do temperatury masy. Gdy masa jogurtowo - kokosowa zacznie lekko gęstnieć wylać ją na schłodzony spód ciasteczkowy. I oto jest - lekki, orzeźwiający, nie za słodki deser/sernik bez pieczenia, na jogurtach greckich i wspomnianym mleku kokosowym. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy jogurtowo - kokosowej. W tym czasie rozpuścić galaretkę w 350 ml przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Następnie zmielić je w blenderze razem z ciastkami na piasek. Ale wygląda jak sernik na zimno, podobnie smakuje, więc niech już zostanie sernikiem ;).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/08/jogurtowo-kokosowy-sernik-na-zimno-z.html
Opowieści z piekarnika

Opowieści z piekarnika

Aleksandra

facebook