Bardzo polecam :). Masa ciemna: 300 g herbatników 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4 łyżki kakao 50 g masła Masa jasna: 150 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych opcjonalnie - do 1 kieliszka alkoholu: wódki, spirytusu lub rumu Wykonanie: Masa ciemna: Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na piasek. Jeszcze ciepłą masę przełożyć na folię aluminiową i rozsmarować na kształt kwadratu o boku około 28 cm ( początkowo masa może się trochę kleić do dłoni, ale po chwili stanie się bardzo plastyczna i z łatwością da się formować w pożądany kształt ). Szybka do przygotowania, niewymagająca pieczenia, bardzo smaczna rolada, z łatwo dostępnych i niedrogich składników ( no może z wyjątkiem masła, którego cena wciąż potrafi wyrwać z butów, jednak ze względów przede wszystkim smakowych, polecam w tym przepisie wyłącznie prawdziwe masełko ). Rolada składa się z dwóch mas - kakaowej na bazie herbatników oraz maślanej z dodatkiem wiórków kokosowych. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość dobrze się zestaliła. Obie masy zwinąć w roladę; najlepiej zwijać razem z folią, delikatnie oddzielając folię od ciasta. Masa jasna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. To bardzo stary przepis, ja pierwszy raz zetknęłam się z nim jako mała dziewczynka.