Sernik klasyczny

Aleksandra
Ciasta
13.11.2017 10:16
Sernik klasyczny

Ten jednak warty jest upieczenia, zapewniam :). Kruchy spód: 290 g mąki pszennej 165 g masła, zimnego 80 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego ( można użyć zmielonego już sera z wiaderka, pod warunkiem, że będzie to ser bardzo dobrej jakości ) 200 g masła 9 jajek 390 g ugotowanych ziemniaków 2 i 1/4 szklanki cukru pudru 260 g kwaśnej śmietany 18 % opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g ) opcjonalnie - kilka kropel aromatu pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym, jakby nie patrzeć, nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam i nie piekłam. Należy pamiętać aby nie wydłużać czasu pieczenia na wszelki wypadek; sernik dojdzie w gorącym piekarniku, a zbyt długie pieczenie może spowodować jego wysuszenie. Choć nie jestem wielką fanką serników pieczonych ( zdecydowanie wolę te na zimno ), to muszę przyznać, że ten bardzo mi posmakował. Sernik piec około 60 - 70 minut, aż wierzch będzie zarumieniony a środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty ( ja swój sernik piekłam 75 minut ). Dodać je do masy serowej ( można w 2 - 3 turach ) i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Przede wszystki m dlatego, że jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze nie ;). Do sera z ziemniakami dodać żółtka, wystudzone masło, cukier puder, śmietanę, proszek budyniowy i wybrany aromat ( jeśli używacie ). Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Wstawić no piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C ( najlepsza opcja pieczenia: grzanie góra - dół ). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Wszystko zmiksować na średnich obrotach miksera, do połączenia składników, nie dłużej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2015/11/sernik-klasyczny.html