Biszkopt kakaowy: - 6 dużych jajek - 120 g mąki pszennej tortowej - 35 g kakao - 220 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: - 250 g orzechów włoskich, grubo posiekanych - 5 białek - 190 g cukru - 1 łyżka płynnego miodu - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo - maślany: - 1 i 1/2 szklanki mleka - 5 żółtek - 110 g cukru - pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) - 2 łyżki mąki pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 225 g masła, w temperaturze pokojowej - 1 łyżka kakao Polewa: - 50 g masła - 50 g cukru pudru - 1,5 łyżki mleka - 2 łyżki kakao Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując/ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka minut w blaszce, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Na ciasto orzechowe wyłożyć krem z kakao, wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, na złoto - brązowy kolor. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o takich samych wymiarach jak ta, w której piekł się biszkopt. Gotowy krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zmiksować do połączenia. Mleko zagotować w garnuszku z grubszym dnem, następnie gorące wlewać do masy żółtkowej cały czas miksując. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą ( opis wykonania poniżej ) i ponownie włożyć do lodówki na minimum kilka godzin. Krem budyniowo - maślany: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Złożenie ciasta: Biszkopt kakaowy przekroić w poziomie na dwa równe blaty. Moja jest naprawdę bardzo smaczna; biszkopt jest bardzo puszysty, grubo posiekane orzechy przyjemnie chrupią, a dodatek kakao do jednej części kremu świetnie podkręca smak. Pod nazwą Snikers istnieje wiele przepisów, niektóre z nich są całkowicie odmienne od mojego ( w wielu występuje masa krówkowa ). Stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksując na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Masę przelać z powrotem do garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do zagotowania i zgęstnienia budyniu.