Szarlotka tutti-frutti

Asia
Ciasta
15.08.2019 18:47
Szarlotka tutti-frutti

Przepis na: Szarlotka tutti-frutti Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 60 min Łącznie: 90 min Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza kisielowa: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 kisiel malinowy lub wiśniowy (proszek) Krok 5 Na owoce ścieramy starte na tarce na grubych oczkach ciasto (wyciągnięte z zamrażalnika). Krok 2 W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Krok 4 Na serek homogenizowany nakładamy podprażone jabłka, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub nektarynki oraz winogrona bez pestek. Schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na minimum 20 minut. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie kruche ciasto. Dodatkowo: 300 g serka homogenizowanego waniliowego 2 brzoskwinie lub nektarynki 1 kg jabłek 300 g zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych) Pierwsze ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratową 26 x 26 cm), nakłuwamy widelcem. Prażymy na suchej patelni przez 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, owoców: jabłek, brzoskwiń i winogron oraz bezy z dodatkiem kisielu wiśniowego. Podzielić na 3 równe części i zawinąć w folię.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/szarlotka-tutti-frutti/