Prosty makaron z kurkami i serem kozim Składniki (2 porcje): 200 g ugoowanego, ulubionego makaronu – u mnie bezglutenowy makaron z soczewicy 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 200 g kurek 1/4 dużej cukinii 1 pomidor garść świeżego szpinaku świeży rozmaryn, tymianek, sól i pieprz 100 g sera koziego (roladka) natka pietruszki 1 łyżka masła lub oleju roślinnego opcjonalnie: pestki dyni i słonecznika Przygotowanie: Ponadto, składniki odżywcze w nim zawarte (wapń, magnez, żelazo i fosfor) wchłaniają się dużo lepiej niż te z mleka krowiego. Pomaga pozbyć się niechcianych gości z naszego organizmu, na wypadek gdyby osłabiony system immunologiczny sobie z nimi sam nie radził. Tylko 2 % mleka kozieko ścina się w żołądku (w przypadku mleka krowiego to aż 10%). Z tęskoty za glutene dorwałam strączkową pastę i zrobiłam prosty makaron z kurkami i serem kozim. Nie tylko idealnie współgra z ich smakiem, ale jest dużo łaskawszy dla naszego układu pokarmowego, niż ser krowi. Mleko kozie zawiera również o wiele mniej cukrów i laktozy i wiele osób nietolerujących tej ostatniej często nie mają problemów z nabiałem od kóz. Kurki już od starożytności wykorzystywane były w celach medycznych jako środek polepszający prace wątroby, wzroku i podwyższenia odporności na infekcje. Serio, natura daje nam tak dużo dobra, wystarczy jeść sezonowo i czerpać z wartości odżywczych, które sama nam daje. A jeżeli czujecie kurkowy niedosyt, to spróbujcie koniecznie zrobić na śniadanie lub kolację gryczane placuszki z kurkami i jajkiem sadzonym. A kurki to samo zdrowie! Kurki uwielbiam nie tylko za smak, ale także za ich cudowne właściwości. Kozie mleko jest łatwiejsze do strawienia, gdyż cząsteczki tłuszczu w nim zawarte są dużo mniejsze. Otóż moi drodzy taka niepozorna kurka, która kryje się usilnie w lesie przed ludzkim wzrokiem ma silne właściwości antypasożytnicze. Czosnek drobno siekamy, cebulę i cukinię kroimy w piórka, a pomidora w kostkę.