Tort Rafaello

Łukasz
Ciasta
12.08.2019 21:28
Tort Rafaello

tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z przepisu na biszkopt idealny Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej* 250 g sera mascarpone 200 g białej czekolady 3-4 łyżki cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Dodatkowo: 150 ml amaretto, malibu albo likieru kokosowego wiórki kokosowe do posypania płatki migdałów do obłożenia praliny Rafaello do dekoracji (8-12 sztuk) PRZYGOTOWANIE Biszkopt Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny. Puszysty biszkopt nasączony ulubionym likierem (świetnie sprawdzi się Amaretto lub Malibu), pyszny krem na bazie śmietany kremówki z serem mascarpone, śmietanką kokosową, białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz płatki migdałów. Odłóż kilka łyżek kremu do miseczki (na wierzch oraz boki tortu), a resztę wymieszaj z wiórkami kokosowymi. UWAGI *Śmietankę kokosową uzyskasz poprzez schłodzenie przez noc puszki z mlekiem kokosowym i zebraniu z wierzchu śmietanki. Jeśli uwielbiacie słodkości z kokosem w roli głównej, to ten Tort Rafaello jest na pewno idealny dla Was. Dla formy o średnicy 20-23 cm należy przygotować biszkopt z 5 jajek. Tort udekoruj pralinami Rafaello i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upieczeniu biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Następnie powoli dodawaj zimną śmietankę kokosową, miksując już na mniejszych obrotach. Do ubitej masy, wlej przestudzoną czekoladę i szybko wymieszaj z kremem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2014/06/tort-rafaello.html