drożdźówki z jagodami

Desery
08.08.2019 14:17
drożdźówki z jagodami

Składniki/12 sztuk: – 540 g mąki pszennej – 80 g drobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka bez laktozy – 2 duże jajka Nadzienie jagodowe – 2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej – 135 g serka śmietankowego naturalnego – 200 g świeżych jagód Polewa – 1/3 szklanki cukru pudru – 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Jagody opłukać i wymieszać z mąką pszenną lub kukurydzianą. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Polewamy nasze bułeczki – odrywać i podawać 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/drozdzowki-z-jagodami/