Składniki: 250 g mąki pszennej – u mnie tortowa PZZ Białystok 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g twarogu – użyłam półtłustego 1/3 szklanki cukru (u mnie trzcinowy) 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego 2 żółtka 100 g gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12% olej do smażenia oponek cukier puder Przygotowanie: Mąkę wraz z sodą wsypujemy do miski, mieszamy. Wkładamy po kilka oponek i smażyć je na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony (oponki należy obserwować, czas smażenia może być różny w zależności od grubości ciasta itd). Zostawiam Was z przepisem na moje oponki serowe i… czekam na Wasze zdjęcia tego pysznego smażonego deseru. Możecie je przygotować na przyjęcie, karnawał, do kawy lub od tak, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Oponki serowe po wyjęciu wykładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z nich nadmiar tłuszczu. Takie serowe oponki wyśmienicie smakują oprószone solidną porcją cukru pudru lub polane lukrem czy też mleczną czekoladą. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany wystarczy umieścić kawałek ciasta w głębokiej patelni/garnku z olejem. Oponki serowe smażymy na rozgrzanym oleju (około 175 stopni). Dziś polecam Wam prosty przepis na oponki z serem. A jeśli szukacie innych, szybkich przepisów na słodkości bez pieczenia, to mój blog kulinarny jest ich pełen. Oponki serowe można również polukrować lub ozdobić mleczną czekoladą.