Tort czekoladowo-malinowy

Ciasta
08.08.2019 16:56
Tort czekoladowo-malinowy

Składniki na malinowy krem: 500 g malin (świeżych lub mrożonych) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 500 g schłodzonego serka mascarpone Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 80 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zmiksować mikserem wraz ze schłodzonym serkiem mascarpone. Składniki na malinową polewę: 60 g malinowego dżemu (bez pestek) 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wody dodatkowo 200 g świeżych malin do dekoracji tortu Dżem zagotować, często mieszając. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu (jeśli uważacie, że torty to nie Wasza bajka koniecznie spróbujcie i na pewno zmienicie zdanie bo, on nie może się nie udać! : ) (Na górze można też zrobić mały rant z czekoladowych okruchów, tak aby polewa nie spływała.) Udekorować świeżymi malinami. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie wymieszać. Ciasto urośnie z lekką górką, którą należy odciąć i pokruszyć, a pozostałe ciasto przekroić tak, aby uzyskać 3 blaty. Składniki na czekoladowe ciasto (tortownica o średnicy 20 cm): 4 duże jajka 200 ml mleka 170 ml oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) Dodać mleko wraz z olejem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Połowę przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki z malin, a następnie dodać do pozostałego sosu. Powoli dodać rozpuszczoną żelatynę, szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Przełożyć do mokrych składników i ponownie wymieszać do połączenia się składników, nadal używając tylko rózgi kuchennej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/tort-czekoladowo-malinowy/