Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT

Martyna
Obiad
05.08.2019 17:10
Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT

Składniki na 4 porcje: – 2 większe bakłażany – 500g przecieru pomidorowego – 60g parmezanu – 1 cebula – suszone oregano – listki świeżej bazylii Bakłażany myjemy i kroimy wzdłuż na plastry o grubości 5 mm. Z przepisu wychodzą 4 porcje, z czego jedna to tylko około 184kcal, B: 9g, T: 9,8g, W: 20g. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na Parmigiana di melanzane, czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Plastry smażymy na patelni z odrobiną oliwy lub bez (bez tłuszczu będą smażyć się dłużej) do momentu, aż będą miękkie. Parmigianę zapiekamy około 30 minut, a po upieczeniu pozostawiamy ją poza piekarnikiem na 10 minut, by łatwiej było ją kroić. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Wszystkie plastry oprószamy solą, układamy warstwami np. w naczyniu żaroodpornym przykrywamy deską do krojenia i obciążamy, by wycisnąć z nich wodę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy pierwsze plastry bakłażana.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/parmigiana-di-melanzane-zapiekanka-baklazanow-fit/