Składniki na ciasto o średnicy 21 cm : – 1 duża cukinia – 300ml mleka (sojowego, krowiego) – 200g mąki gryczanej – 10 świeżych daktyli Medjool bez pestek (jeżeli nie są świeże, zalejmy je gorącą wodą i odstawmy na 30 min, by zmiękły) – 50ml oleju – 3 łyżki karobu lub kakao – 2 łyżki łuski gryczanej (opcjonalnie) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli W dużej misce łączymy ze sobą mąkę, karob, łuskę gryczaną, proszek do pieczenia i sól. Składniki na polewę: – 50g melasy z karobu – 30ml oleju kokosowego – 2 łyżeczki karobu lub kakao – 1 łyżeczka cynamonu – szczypta kardamonu Świeże lub odsączone daktyle miksujemy blenderem na gładką masę (jeżeli blender nie daje sobie rady, dodajmy ok. 50 ml mleka – wtedy później dodamy już tylko 250 ml). Zawartość pierwszej miski łączymy z zawartością drugiej i porządnie mieszamy do połączenia składników (gdyby masa była za sucha, za gęsta – dodać odrobinę mleka). Dodatkowo: krokant, czekoladowe mini brownies, marakuja W rondelku lub na małej patelni umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą trzepaczki łączymy je ze sobą. Cukinia nie jest wyczuwalna, aczkolwiek jej obecność sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie tak bardzo kaloryczne. Cukinię myjemy, opcjonalnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, porządnie odsączamy na sitku. Kiedy składniki już się połączą (olej nie może być oddzielony), polewę odstawiamy na bok do ostygnięcia.