Folię aluminiową w domu ma każdy. Stosujemy jej w wielu czynnościach, ale najczęściej mają one związek z jedzeniem. Przechowujemy w niej kanapki, pieczemy, grillujemy. Jednak w rzeczywistości folia aluminiowa może wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Okazuje się, że może być niebezpieczna dla zdrowia.
Najważniejszą cechą folii jest to, że utrzymuje ciepło, dlatego posiłki w niej pieczone robią się szybciej i będą dłużej ciepłe po wyjęciu z piekarnika.
Na grillu w folii najczęściej przyrządzamy ziemniaki i kukurydzę. W piekarniku folii używamy do mięsa i ryb. Jednak istnieje kilka wad stosowania folii przy przyrządzaniu posiłków.
Folia a zdrowie
Podgrzana folia jest bardzo podatna na pęknięcia, przez to może się łatwiej przenieść do posiłku.
Badanie wykazują, że wysoki poziom glin jest związany z chorobą Alzheimera.
Używając folii na grillu, jest duże prawdopodobieństwo, że jej kawałeczki spalają się i wywołują niebezpieczne dla naszego zdrowia opary. Wdychając pył aluminiowy, zwiększamy szanse na pojawienie się problemów z oddychaniem. Jest także kilka publikacji twierdzących, że wdychanie oparów z folii aluminiowej może prowadzić do zwłóknienia płuc.
Kolejnym zagrożeniem jest to, że aluminium ma tendencję do gromadzenia się w kościach. Wtedy związek stara się konkurować z wapniem i osłabia aktywność komórek naszych kości.
Folia to nie wszystko
Oprócz folii w kuchni używamy także garnków aluminiowych. Jeśli takie posiadasz, to dobrze się zastanów, czy nie warto pozbyć się ich dla zdrowia.
Czym zastąpić folię?
Jedzenie możemy przechowywać w woreczkach, pojemnikach, najlepiej szklanych, bądź papierowych torebkach. Przy pieczeniu w piekarniku zamiast używać folii aluminiowej zwyczajnie dopasujmy ustawienia piekarnika. Istnieją też rękawy do pieczenia, które z powodzeniem zastąpią folię.
Podczas grillowania zamiast używać foliowych tacek, umyjmy dokładnie ruszt, to zdecydowanie lepszy sposób na grillowanie.