Używasz FOLI ALUMINIOWEJ w KUCHNI?

Krzysztof
Kulinaria
06.02.2018 21:20
Używasz FOLI ALUMINIOWEJ w KUCHNI?

Większość z nas używa foli aluminiowej w swojej kuchni.

Najczęściej używamy jej do pieczenia, a także do pakowania kanapek do szkoły lub do pracy.

W sezonie letnim folię wykorzystuje większość ludzi podczas grillowania.

Niestety sięgając po nią nawet kilka razy dziennie narażamy się na problemy zdrowotne.


Jak się okazuje – zbyt częste używanie folii aluminiowej może być powodem wielu chorób.


Zdjęcie Używasz FOLI ALUMINIOWEJ w KUCHNI? #1
fot. shutterstock


To prawda, że folia aluminiowa jest bardzo użyteczna i szybka w obsłudze.

Jednak według przeprowadzonych badań aluminium może przeniknąć do potraw, które są nią owinięte.

Nie powinniśmy jej używać do pieczenia czy grillowania, a to z tego względu, że nadmierna ilość glinu czyli aluminium przenika do produktów które później zjadamy.

Trzeba pamiętać, że aluminium nie powinno mieć kontaktu z kwaśnymi potrawami – zarówno z kapustą kiszoną jak i z cytrusami.

Jeżeli zawijasz mięso w folię i do tego mocno doprawiasz mięso to musisz wiedzieć, że to jeszcze bardziej zwiększa uwalnianie się szkodliwych dla naszego zdrowia pierwiastków.

Tak naprawdę to nasz organizm jest w stanie usunąć niewielkie ilości aluminium.

Gorzej jeżeli do naszego organizmu trafia więcej tego pierwiastka i kiedy zaczyna się kumulować w naszym ciele.

Zdjęcie Używasz FOLI ALUMINIOWEJ w KUCHNI? #2
fot. shutterstock


Aluminium to nie tylko folia której używamy w kuchni.


Znajdziemy je także w garnkach, produktach spożywczych, lekach i kosmetykach.

Aluminium może powodować problemy i choroby nerek, zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego, hormonalnego, a także schorzenia kości i chorobę Alzheimera.

Kontaktu z aluminium praktycznie nie da się całkowicie uniknąć – jednak warto postarać się i ograniczyć ten kontakt do minimum.

  • Jeżeli masz w domu aluminiowe naczynia to zastąp je tymi ze szkła, żeliwa lub ze stali nierdzewnej.
  • Zamiast kłaść folię na blachę do pieczenia, natłuść blachę – w ten sposób potrawa również się nie przypali.
  • Aluminiowe foremki do pieczenia odstaw na bok i zacznij używać naczyń żaroodpornych.
  • Nie używaj tacek aluminiowych do grillowania – warto kupić koszyczki ze stali nierdzewnej.
  • Kanapki do szkoły lub pracy owiń w papier śniadaniowy zamiast w folię aluminiową lub kup specjalne pojemniki do przechowywania żywności.