Sezon gillowy można uznać za w pełni otwarty, warto więc poznać kilka przepisów na pyszne marynaty do mięs, których smakiem zaskoczysz swoich gości.
#Marynata jogurtowa do szaszłyków z kurczaka
Składniki:
4 piersi z kurczaka
Duży jogurt naturalny lub grecki
3 ząbki czosnku
300 g boczku wędzonego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka zwykłej papryki
3 – 4 cebule
4 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz
Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz boczku, kurczaka i cebuli. Kiedy mieszanka jest gotowa zalej nią kurczaka, zawiń miskę folią i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie nabijaj na patyczki do szaszłyków na zmianę kurczaka, boczek i cebulę.
#Marynata do karkówki
Składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki ostrej papryki
4 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie
1 duża cebula
Łyżeczka soli
Cebulę i czosnek posiekaj i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i zanurz w mieszance mięso. Owiń miskę folią i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, ewentualnie kilka godzin.
#Marynata do łososia
Składniki:
3 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
Kilka listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
Łyżka soku z cytryny
Posiekaj świeże zioła i przełóż do miski. Dodaj resztę składników i natrzyj nimi delikatnie łososia. Pozostaw na łososia w marynacie na 2 godziny w lodówce.