Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy na mniejsze kawałki i myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Krupnik na żeberkach podajemy z kawałkami mięsa, posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Moja mama gotowała za czasów mojego dzieciństwa krupnik na golonce wieprzowej, taki był najczęściej. W tym czasie marchewkę obieramy i trzemy ją na tarce o dużych oczkach. Opis Krupnik: Krupnik, tradycyjny na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Jednak trzeba pamiętać o tym by dobrze dobrać proporcje kaszy do reszty zupy. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy. Po gotowaniu wyciągamy z zupy żeberka i oddzielamy mięso od kości. Następnie ścieramy również pietruszkę, kawałek selera oraz kawałek pora i dodajemy do wywaru.