Dodatkowo: 250 ml śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków lub płatków kokosowych 200 – 250 g świeżych malin Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Składniki na ciasto (tortownica 20 cm): 85 g masła 170 g gorzkiej czekolady (min 70%, można częściowo zastąpić mleczną) 4 jajka (wielkość L, temp. pokojowa) 140 g drobnego cukru do wypieków Pozostałe 3 białka ubić na sztywno, dodać pozostałe 70 g cukru i zmiksować do uzyskania gładkiej, lśniącej piany (cukier powinien się całkiem rozpuścić i nie być wyczuwalny, gdy rozcieramy pianę między palcami). Jedno jajko, 3 żółtka i 70 g cukru dokładnie zmiksować na jasną puszystą masę (może to zająć kilka minut w zależności od miksera). Obłędnie czekoladowe ciasto, bez dodatku grama mąki, co czyni je idealnym również dla osób wystrzegających się glutenu, przypomina bardzo lubiane przez Was szwedzkie ciasto Kladdkaka. Ciasto po wyjęciu zapada się, na środku utworzy się wgłębienie. Dodać drobno posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać na gładki, czekoladowy sos. Przestudzone ciasto delikatnie oddzielić od brzegów formy (chrupiąca skorupka łatwo się kruszy).