280 g Składniki do namoczenia koreczków: 5 szklanek przegotowanej, ostudzonej wody (może być letnia) – 1250 ml (1,25 litra) pół szklanki soli kamiennej, niejodowanej (tzw. do przetworów) – ok. 160 g Składniki na zalewę: 3 szklanki wody – 750 ml 2 szklanki octu 10% – 500 ml 3 szklanki cukru – ok. 630 g pół łyżeczki kolendry w nasionkach 6 listków laurowych *szklanka o pojemności 250 ml Gorąco polecam Wam te ogórki na zimę! Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę – Składniki: Składniki warzywne: 2 kg małych (lub średnich) ogórków gruntowych 1 średnia papryka czerwona – ok. 280 g 1 średnia papryka żółta – ok. 240 g 2 średnie cebule -ok. Przepis na koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę: Ogórki umyć, pokroić wraz ze skórką na grube plastry (tak jak na koreczki). Po tym czasie należy słoiki wyciągnąć z wody (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić) i postawić je do góry dnem na desce lub blacie kuchennym. Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę to przepis pochodzący z książki “Przetwory autorstwa Siostry Anastazji. Przepis ten tak mi wpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, bo te koreczki ogórkowe z kolendrą są naprawdę rewelacyjne! Ostatnio na jednej grupie kulinarnej pewna z użytkowniczek właśnie podzieliła się tym przepisem, z lekką modyfikacją zalewy. Cebule obrać z łupić, przekroić na pół, a następnie na piórka. Przygotować zalewę: wszystkie składniki na zalewę wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia i od tego czasu gotować przez 3 minuty. Jak pasteryzować słoiki z ogórkami na zimę?