Pulpety z oliwkami, tartym batatem i chilli w sosie z pieczonych pomidorów

Agnieszka
Obiad
28.07.2019 9:19
Pulpety z oliwkami, tartym batatem i chilli w sosie z pieczonych pomidorów

- 500 g mięsa mielonego - 80 g pokrojonych oliwek - posiekany pęczek natki pietruszki - 1 cebula pokrojona w kostkę - 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 posiekana mała papryczka chilli - 1/2 startego na tarce batata - 1 jajko - 1 łyżeczka suszonego oregano - sól - pieprz - mąką pszenna do panierowania pulpecików - olej rzepakowy do smażenia Następnie przekrój na pół, usuń twarde części pomidora, skrop oliwą, dodaj 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Sos z pieczonych pomidorów - 5 pomidorów malinowych - 3 ząbki czosnku - oliwa - 500 ml passaty pomidorowej - suszone oregano - sól i pieprz Pomidory sparz i obierz je ze skórki.