Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

kardamonovy
Desery
24.07.2019 10:27
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Składniki: 250 g czerwonych porzeczek 250 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła pół szklanki cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (przepis na tortownicę o śr. 24 cm) Porzeczki oddzielamy od łodyg, myjemy i odstawiamy do wyschnięcia. Do miski wrzucamy mąkę pszenną, posiekane masło, żółtka i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto i wkładamy na paręnaście minut do lodówki (ciasto może się trochę kruszyć, takie też jest ok). Nakładamy na nią wysuszone porzeczki, na to ubitą pianę, a następnie resztę ciasta startą na tarce na grubych oczkach. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 3/4 ciasta z lodówki, rozprowadzamy cienką warstwę. Białka ubijamy z odrobiną soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, chwilę miksujemy. Jest lekko kwaśne, trochę słodkie, ładne, no i de al ne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami/