W żadnym wypadku nie stosujemy tutaj bulionu, tylko wodę, dzięki której ryż nabiera delikatny aromat dodatków: rozmarynu, czarnego czosnku, parmezanu i wina, a nie smak rosołu, który dominuje w całym daniu. Przypomniałem sobie jednak o magicznych właściwościach czarnego czosnku (piszę o nich między innymi tutaj), które w każdym daniu potrafią spotęgować smak umami. W ten sposób powstało właśnie risotto z czarnym czosnkiem, które ma zaskakujący aromat przypominający suszone grzyby, sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Mam nadzieję, że ten przepis na risotto z czarnym czosnkiem pozytywnie Was zaskoczy i sprawi, że polubicie je równie mocno jak klasyczne alla milanese. Mimo niewielu dodatków mnogość smaków, która się w tym daniu, jest naprawdę niesamowita i potrafi zaskoczyć niejednego smakosza kuchni włoskiej. Risotto to przygotowałem na sposób mediolański, w którym liczy się prostota i duża ilość masła.