SKŁADNIKI Ciasto szpinakowe leśny mech: 200 g świeżego szpinaku typu baby 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sernik jagodowy: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 200 g sera mascarpone 250 g jagód 100 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny (ok. 24 g) Galaretka z borówkami: 2 galaretki krystaliczne lub jagodowe (na 500 ml wody każda) 750 ml wrzątku 250 g borówek PRZYGOTOWANIE Ciasto szpinakowe leśny mech Jednak zapewne nie każdy z Was próbował je wykorzystać do innych celów, a to błąd, bo można z niego robić fantastyczne spody do innych deserów, jak na przykład ten sernik jagodowy! Ten sernik jagodowy chodził już za mną od jakiegoś czasu, więc gdy sezon na te owoce lasu zaczął się na dobre, musiałem go zrobić! Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na kolejne 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik wylej na upieczone i wystudzone ciasto szpinakowe i wstaw na 2-3 godziny do lodówki do stężenia. Ogólnie w tym serniku postawiłem na prostotę, bo tylko zmiksowałem ser z jagodami, cukrem oraz żelatyną. Sernik jagodowy na zimno Leśna Polana Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 3.3 /5 ( 34 zagłosowano ) Żelatynę wymieszaj najpierw z 6 łyżeczkami zimnej wody, a następnie wlej 6 łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. Tyle wystarczyło i nie ma co bardziej kombinować, bo to jest tak pyszne, że aż ma się ochotę wyjadać masę prosto z miski. Kontrast pomiędzy soczystą zielenią ciasta leśny mech oraz intensywnym fioletem zmiksowanych z twarogiem jagód ma w sobie coś hipnotyzującego. Oczywiście sernik jagodowy na zimno nie mógłby obyć się bez galaretki. Bierzcie przepis i przygotujcie taki sernik jagodowy na zimno jeszcze w ten weekend. Galaretka z borówkami Galaretkę rozprowadź we wrzątku, a następnie wystudź w zimnej wodzie. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj twaróg, ser mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj do połączenia się składników.