Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan

Łukasz
Boże Narodzenie
14.12.2015 10:09
Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan

SKŁADNIKI Mincemeat: - 400 g świeżej żurawiny - 50 g suszonej żurawiny - 100 g rodzynek - 1 klementynka - 80 ml Porto - 40 ml Amaretto - 50 g cukru muscovado - 1 łyżka syropu klonowego lub miodu - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - ¼ łyżeczki mielonych goździków Spód: - 100 g płatków owsianych - 100 g płatków orkiszowych - 100 g oleju kokosowego - 50 ml syropu klonowego lub miodu - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli - kilkanaście orzechów pekan PRZYGOTOWANIE Spód - Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. - Do rondla wlej Porto oraz Amaretto, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści. - Dosyp przyprawy i gotuj na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż żurawina zacznie się rozpadać. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy o średnicy 21-23 cm , wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Tartę wstaw z powrotem do nagrzanego do 180°C pieca na kolejny kwadrans. Nadzienie możesz przygotować na tydzień/dwa przed świętami i przechowywać je do tego czasu w lodówce. - Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Mandarynkę porządnie wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok i dodaj to wszystko do rondla. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia i dodaj syrop klonowy. Przypieczony na brązowo spód będzie oznaczał, że czas ją wyciągnąć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/12/mincemeat-pie-bozonarodzeniowa-tarta-z.html