Burrito z patelni Drukuj przepis Składniki ► mięso mielone [400 g] (wieprzowina, wołowina, indyk lub mieszanka) ► cebula [1 średnia sztuka] ► papryka czerwona [1 średnia sztuka] ► pomidory w puszce [400 ml / 1 puszka] ► czerwona fasola w puszce [400 g / 1 puszka] ► ryż (dowolny) [200 g / 1 szklanka suchego / 3 szklanki po ugotowaniu] ► ser żółty tarty [garść / ok. 30 g] Dodatkowo ► sól [1 łyżeczka + sól do gotowania ryżu] ► papryka słodka [1 łyżeczka] ► kmin rzymski [1 łyżeczka] ► czosnek granulowany [1 łyżeczka] ► chili [1/2 łyżeczki lub mniej/więcej, w zależności od preferencji] Na wierzch poza serem można położyć awokado (lub zrobić guacamole!), podać z kleksem kwaśnej śmietany i sokiem z limonki, zwieńczyć świeżą pietruszką bądź kolendrą lub polać sosem sriracha, aby dodać ostrości. Do bardziej tłustych mięs takich jak wołowina czy wieprzowina (mięso z łopatki, antrykotu) nie dodaję już tłuszczu – to, co wytopi się podczas smażenia w zupełności wystarczy. Jeśli używacie bardzo chudego mięsa np. mielonego z piersi kurczaka, można dodać 1 łyżkę oleju lub oliwy podczas smażenia. Do takiej mieszanki, poza wszystkimi gatunkami ryżu (długoziarnistym, jaśminowym, basmati czy brązowym) można także dodać kaszę (np. jaglaną, pęczak), kuskus, zjeść ze świeżą bagietką, lekko podgrzaną tortillą lub nawet nachosami. Przygotowanie Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w zależności od używanego ryżu). U nas pojawia się często, bo domownicy najedzeni, zadowoleni, a ja nie mam za dużo roboty ;) Z czym podawać? Aromatyczny farsz o burrito z ryżem, pod czapą z żółtego sera. Pod koniec dodać pomidory z puszki i przepłukaną, odsączoną fasolę.