Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami

Jolanta

Ciasta

15.07.2019 7:40

Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami

Składniki na tortownicę 25 cm: Biszkopt: 3 jaja średniej wielkości 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli Masa budyniowa: 1 melon miodowy – po zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem 2 budynie waniliowe bez cukru (po 37 g) na 500 ml płynu (bez 1 łyżki, którą wykorzystujemy do biszkoptu) 1 galaretka brzoskwiniowa Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% 1 żelatyna na 500 ml płynu, której się nie podgrzewa, ani nie łączy z gorącymi płynami tzw. sofort gelatine marki Puda 2 łyżki cukru pudru Przepisu na torty i ciasta z owocami: – torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką Na biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Na Dzień Ojca, przygotowałam dla Mojego Taty torcik z bitą śmietaną, musem budyniowym z melona i owocami sezonowym na biszkopcie. Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca a cukier się rozpuści. W szklance musu z melona rozpuszczamy suche budynie, resztę musu wraz z sokiem doprowadzamy do wrzenia w garnku. Cały czas energicznie mieszamy trzepaczką, wlewamy budynie i gotujemy, mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje, następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by wszystkie warstwy dokładnie stężały. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z budyniem i powoli mieszamy łyżką silikonową aż do połączenia składników. Gorący budyń wylewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy, aż będzie zimny.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/torcik-ze-smietana-musem-melona-owocami/