Pleśniak z czereśniami

Judyta
Ciasta
13.07.2019 8:06
Pleśniak z czereśniami

Ciasto dzielimy na trzy części, jedną z nich łączymy z kakao, a następnie wszystkie części owijamy osobno w folię i wkładamy do lodówki na godzinę Nagrzewamy piekarnik do 180 st C Dużą prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę, dodajmy powoli sok z cytryny, aby była sztywniejsza Ścieramy na tartce, wprost do formy jasną kulę ciasta – to będzie spód Na spodzie ukladamy czereśnie, a na nie ścieramy równomiernie ciemne ciasto Wylewamy na ciemną warstwę pianę z białek, a na nią ścieramy ostatnią kulę ciasta Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut Czas całkowity: 1 godz. 10 min. Pleśniak z czereśniami Mój przepis na: Składniki: 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 5 jajek 200 g masła (zimnego) 1 torebka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szczypta soli 1 kg czereśni 0,5 łyżeczki soku z cytryny Sposób wykonania: Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki i obsypujemy cukrem waniliowym Mąkę, sól i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę Dodajemy masło i zółtka, a następnie siekamy wszystko razem nożem i szybko zagniatamy ciasto Zazwyczaj pleśniak robimy z dżemem, lub powidłami, ale jak jest okazja do wykorzystania świeżych, słodkich, soczystych czereśni, żal nie skorzystać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/plesniak-z-czeresniami/