Ciasto Cycek

Krzysztof
Przepisy
24.06.2014 20:19
Ciasto Cycek

Przepis

Przyszedł czas na ciasta z kremami. W dzisiejszej odsłonie ciasto, które krąży po sieci pod wieloma nazwami: m.in. pijak czy cycki teściowej. Nie wiedziałam jak go nazwać, więc niech będzie po prostu Cycek :) Ma w sobie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki, biszkopt makowo-kokosowy, krem budyniowy oraz biszkopty maczane w wódce, z dodatkiem czekolady i malin.

Składniki:

biszkopty

dżem z czarnej porzeczki 250-280g

szklanka wódki

maliny

Biszkopt:

3 duże jajka

6 łyżek cukru

6 łyżek oleju

6 łyżek mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt makowo-kokosowy:

6 białek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki maku

1/2 szklanki wiórków kokosowych

Krem:

1/2 l mleka

3 żółtka

budyń śmietankowy

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

kostka margaryny

Polewa kakaowa:

100 g margaryny

5 łyżek cukru

5 łyżek wody

5 łyżek kakao

Potrzebujemy również blachy o wymiarach: 24 x 30 cm.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C, funkcja: góra dół. Dno blachy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż cały się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem d pieczenia. Pieczemy 30 minut bądź do tzw. suchego patyka. Studzimy.

Krem:

Do połowy mleka wsypujemy budyń, obie mąki oraz żółtka i mieszamy rózgą. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozrobioną masę i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą. Gdy masa stanie się gładka, studzimy ją. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy małymi partiami masę budyniową, miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotową masę umieszczamy w lodówce.

Biszkopt makowo-kokosowy:

Białka ubijamy na sztywno, następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż cały się rozpuści. Do masy białkowej dodajemy mak oraz wiórki i miksujemy tylko chwilę, aż do połączenia składników. Pieczemy 25 minut bądź do tzw. suchego patyka. Studzimy.

Polewa kakaowa:

Margarynę, cukier, wodę i kakao umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez 1-2, aż polewa stanie się płynna i błyszcząca. Jeśli zachodni taka potrzeba, dodajemy cukier bądź kakao.

Na blacie rozkładamy ręcznik papierowy, a na nim biszkopty zamoczone w wódce.

Wykonanie ciasta:

Na biszkopcie rozprowadzamy dżem, przykrywamy biszkoptem makowo-kokosowym. Następnie nakładamy krem, a na nim biszkopty. Maliny od spodu maczamy w polewie i układamy na biszkoptach. Polewą polewamy biszkopty bądź tworzymy z niej kratkę na cieście, oddzielając w ten sposób każdą kostkę od siebie.