Przepis
Przyszedł czas na ciasta z kremami. W dzisiejszej odsłonie ciasto, które krąży po sieci pod wieloma nazwami: m.in. pijak czy cycki teściowej. Nie wiedziałam jak go nazwać, więc niech będzie po prostu Cycek :) Ma w sobie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki, biszkopt makowo-kokosowy, krem budyniowy oraz biszkopty maczane w wódce, z dodatkiem czekolady i malin.
Składniki:
biszkopty
dżem z czarnej porzeczki 250-280g
szklanka wódki
maliny
Biszkopt:
3 duże jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt makowo-kokosowy:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Krem:
1/2 l mleka
3 żółtka
budyń śmietankowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
kostka margaryny
Polewa kakaowa:
100 g margaryny
5 łyżek cukru
5 łyżek wody
5 łyżek kakao
Potrzebujemy również blachy o wymiarach: 24 x 30 cm.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C, funkcja: góra dół. Dno blachy smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż cały się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem d pieczenia. Pieczemy 30 minut bądź do tzw. suchego patyka. Studzimy.
Krem:
Do połowy mleka wsypujemy budyń, obie mąki oraz żółtka i mieszamy rózgą. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozrobioną masę i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą. Gdy masa stanie się gładka, studzimy ją. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy małymi partiami masę budyniową, miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Gotową masę umieszczamy w lodówce.
Biszkopt makowo-kokosowy:
Białka ubijamy na sztywno, następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż cały się rozpuści. Do masy białkowej dodajemy mak oraz wiórki i miksujemy tylko chwilę, aż do połączenia składników. Pieczemy 25 minut bądź do tzw. suchego patyka. Studzimy.
Polewa kakaowa:
Margarynę, cukier, wodę i kakao umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez 1-2, aż polewa stanie się płynna i błyszcząca. Jeśli zachodni taka potrzeba, dodajemy cukier bądź kakao.
Na blacie rozkładamy ręcznik papierowy, a na nim biszkopty zamoczone w wódce.
Wykonanie ciasta:
Na biszkopcie rozprowadzamy dżem, przykrywamy biszkoptem makowo-kokosowym. Następnie nakładamy krem, a na nim biszkopty. Maliny od spodu maczamy w polewie i układamy na biszkoptach. Polewą polewamy biszkopty bądź tworzymy z niej kratkę na cieście, oddzielając w ten sposób każdą kostkę od siebie.