Tarta bananowa

Ewelina
Ciasta
13.10.2014 19:46
Tarta bananowa

Przepis

TARTA BANANOWA

Delikatne, kruche ciasto, pachnąca słodko-kwaskowata masa. Po prostu pyszna tarta, przy pieczeniu której oparłam się na tym przepisie. Bardzo dziękuję jego autorce za inspirację :)

Tarta bananowa

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

200 g masła

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

1-2 łyżki mleka lub wody – gdyby nie chciało się zagnieść

Masa bananowa:

4 duże dojrzałe, ale jeszcze nie przejrzałe banany

sok z połowy cytryny

4 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki wody

kilka kostek gorzkiej czekolady

Tarta bananowa

Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z cukrem, dodałam zimne masło i posiekałam je drobno z mąką. Dodając odrobinę mleka, szybko zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić około pół godzinki, ale ja przygotowałam je dzień wcześniej, więc aby nazajutrz móc wykleić nim formę, musiałam je najpierw pokroić w drobne kawałki, pozwolić troszkę odtajać i ponownie szybko zagnieść. W każdym razie po upieczeniu było obłędnie kruche.

Formę na tartę o średnicy 26 cm wykleiłam ciastem, gęsto nakłułam widelcem i przykryłam kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypałam groch (trzymam taki półlitrowy słoik do wielokrotnego użycia w charakterze obciążnika). Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem, po piętnastu minutach zdjęłam papier z grochem, zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni i piekłam jeszcze około 5 minut do lekkiego zrumienienia spodu.

Banany umyłam, obrałam, pokroiłam w dość grube plasterki i wrzuciłam do rondelka. Polałam je sokiem wyciśniętym z połówki dobrze wyszorowanej cytryny i posypałam trzcinowym cukrem. Podlałam 4 łyżkami wody i gotowałam razem kilka minut do prawie całkowitego odparowania płynu. Gorącą masę wyłożyłam na podpieczony spód, wyrównałam i zapiekałam jeszcze 15 minut w 170 stopniach. Po całkowitym wystudzeniu, tuż przed podaniem polałam tartę roztopioną na parze gorzką czekoladą.