Mam kilka ulubionych wersji puddingu z chia, szczególnie polecam chia pudding z klementynką i physalis, Pudding chia z owocami, Pudding chia kakaowy, A dzisiaj Wam polecam sezonowy pudding chia z truskawkami o posmaku kokosowym, latem warto wykorzystywać do puddingu inne sezonowe owoce jak maliny, borówki, czereśnie, wiśnie – jak zawsze deser wyszedł ładny i smaczny! Składniki na 2 porcje: 4 łyżki nasion chia 1 ½ szklanki rozcieńczonego z wodą mleka kokosowego 1: 1, lub napoju kokosowego ½ -1 łyżeczki miodu truskawki Nasiona Chia poznałam ładnych parę lat temu, a pierwszy przepis z chia ukazał się na blogu przed 4 laty tutaj. Od tamtej pory pudding chia jem dosyć regularnie na śniadanie i cieszy się u mnie niesłabnącym powodzeniem w postaci deseru z owocami sezonowymi. Napój kokosowy miksujemy w blenderze z miodem, nasionami chia i kilkoma truskawkami, odstawiamy na 2 godziny do lodówki, aż wytworzy się żelowa konsystencja. Do deseru z nasion chia można wykorzystywać też różne świeże, czy suszone owoce, oraz dodatki w postaci bakalii, musli, orzechów, czy ziaren. W zależności jakiego płynu użyjemy do przygotowania deseru: jogurtu, mleka smakowego, czy soku Pudding chia będzie mieć różny smak.