CZWARTEK: SZASZŁYKI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I PULPECIKAMI

Agnieszka
Obiad
11.07.2019 11:09
CZWARTEK: SZASZŁYKI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I PULPECIKAMI

Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku zrobić), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba kukurydzy 8 pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Przepis na szaszłyki z młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących, w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. Trzeba je dość dobrze ugotować – nie mogą być twarde, bo szaszłyki z młodych ziemniaków smaży się bardzo krótko, tyle tylko żeby delikatnie podpiec składniki. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo. Łatwe Liczba porcji: 2 Szaszłyki z młodych ziemniaków najlepiej robić z małych, słodkich ziemniaków. Szaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Kładź na niego szaszłyki i obsmażaj krótko z każdej strony na dość ostrym ogniu. Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Krok 2 Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Nadziewaj na drewniane patyczki: kukurydzę, szalotki, pieczarki, pulpety, cukinię i ziemniaki. – na patelni powinny się tylko podgrzać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-szaszlyki-z-mlodymi-ziemniakami-i-pulpecikami/