Tłuszcz ogółem 0,41 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,034 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,058 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,179 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,072 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,107 g Węglowodany 15,38 g Błonnik pokarmowy 7,9 g Witamina B6 0,066 mg Wapń 55 mg Żelazo 1,54 mg Magnez 24 mg Fosfor 59 mg Potas 322 mg Sód 2 mg --------------------------------------------------------------- Nalewka z czarnej porzeczki Witamina E 1 mg Witamina C 181 mg Witamina B1 0,050 mg Witamina B2 0,050 mg Witamina B3 (PP) 0,300 mg Owoce trzymamy w słoju przez 30 dni na blacie kuchennym lub parapecie i raz na dwa dni potrząsamy słojem, tak aby wszystko się wymieszało. Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 czarnej porzeczki 500 ml wódki 500 ml spirytusu 500 g brązowego cukru opcjonalnie miód do dosłodzenia Wykonanie: Owoce myjemy, usuwamy szypułki. Obecne w czarnej porzeczce flawonoidy wpływają na usuwanie z organizmów groźnych toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów . Wartości odżywcze czarnej porzeczki (w 100 g) Kalorie (wartość energetyczna) 63 kcal / 264 kJ Białko 1,40 g Owoce, które zostały wyjadamy ze słoika jak leci 😀 - uwaga na procenty -, dodajemy do lodów albo zasypujemy około 500 g cukru. Przepis znalazłam u uroczej Asi z bloga Moja nalewka dojrzewała ponad sześć miesięcy, jest półwytrawna, nie dosładzałam jej już miodem. Te owoce to także bomba witaminy C - w 100 gramach dostarczają aż 181 miligramów tej witaminy, ilość ta pokrywa aż 241% naszego dziennego zapotrzebowania. Po mniej więcej 2 tygodniach zlewamy sok, który powstał w słoju z owocami i mieszamy go ze wcześniej zlanym alkoholem. Na blogu znajdziecie także inne przepisy z tymi owocami w roli głównej A ntocyjany działają antybakteryjnie, a rutyna, nie dość, że ułatwia przyswajane witaminy C, ma korzystne działanie na naczynia krwionośne. Moja nalewka dojrzewała ponad sześć miesięcy, jest półwytrawna, nie dosładzałam jej już miodem.