Leczo wegetariańskie z soczewicą i cukinią

Dorota
Obiad
06.07.2019 13:18
Leczo wegetariańskie z soczewicą i cukinią

Ilość porcji: 6 Składniki: 100 g zielonej soczewicy 4 ząbki czosnku 1/2 cebuli 2 białe papryki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 mała cukinia 1 papryczka chilli 1 kg obranych pomidorów, a w wersji na szybko – 500 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki sól, pieprz, ostra papryka w proszku 1 łyżka oleju lub masła Przygotowanie: Idealne jest, kiedy jestem nad jeziorem – jego przygotowanie w tej wersji wymaga niewiele zachodu, a można zrobić od razu więcej, na kilka dni. Proste, jarskie leczo z dodatkiem soczewicy Węgrzy chyb by się w głowę postukali słysząc o wegetariańskim leczo. Leczo świetnie też smakuje z dodatkiem kaszy jaglanej, o czym możecie się przekonać korzystając z tego przepisu. Ale dla mnie leczo to przede wszystkim gulasz warzywny – i uwielbiam zarówno jego tradycyjna wersję, jak i samą warzywną lub taką z dodatkami. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pociekane czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Kroimy papryki i cukinię w kostkę, dodajemy po 2 minutach do rondla, solimy i smażymy chwilę. Leczo przygotowałam będąc nad jeziorem – stąd całkowicie inna stylizacja zdjęć niż ta, do której Was przyzwyczaiłam 🙂 Kocham je za pomidory, soczyst paprykę, za to że tak cudownie grzeje w chłodniejsze wieczory.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/leczo-weganskie-z-soczewica-i-cukinia/