Chleb buraczany z mąki krupczatki ze słonecznikiem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 3 zagłosowano ) SKŁADNIKI 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 250 ml wody 250 ml soku z buraków ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika (plus do posypania) oliwa do posmarowania formy PRZYGOTOWANIE W misce połącz wszystkie suche składniki i pokrusz drożdże. Jest bezproblemowy, robi się go ekspresowo na drożdżach i ładnie zachowuje świeżość — przez 2-3 dni, a może nawet dłużej, lecz rzadko kiedy pozostaje na drugi dzień (chyba że robię go z podwójnej porcji); tak szybko znika. Z zakwasem mam niestety trochę na bakier, więc postawiłem na wersję eksperymentalną z sokiem z buraka. Oczywiście do piekarza mi daleko, a jedyne pieczywo, jakie piekę w domu, to jest właśnie ten chleb z mąki krupczatki. Dość szybko pomyślałem, że jest on przygotowany z udziałem buraków, co oczywiście zostało dość szybko potwierdzone przez szefa kuchni. W rondelku wymieszaj wodę z sokiem z buraków i delikatnie podgrzej. Pieczywo z powodzeniem możesz przechowywać 2-3 dni w suchym i szczelnym miejscu. Upieczcie ten różowy chleb buraczany z mąki krupczatki! Koniec końców postanowiłem wykorzystać sprawdzony przepis i zamiast części wody użyć soku z buraków. Parę miesięcy temu w jednej z wrocławskich restauracji zaserwowano mi pewien tajemniczy czerwony bochenek.