Pierogi z boćwiną i szpinakiem 200g szpinakupęczek boćwiny (ok 200g)100g sera feta1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwysólpieprzciasto:1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)150ml gorącej wody0,5 łyżeczki soli1 łyżeczka olejuCiasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, przełożyć na talerz. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelnię wrzucić szpinak i boćwinę, smażyć kilka minut, żeby sok odparował. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz.