Truskawkowiec

Aleksandra
Desery
30.06.2019 19:30
Truskawkowiec

Składniki: 500 g serka mascarpone lub twarogu sernikowego ( najlepiej z wiaderka ), w temperaturze pokojowej 1 szklanka ( 250 ml ) śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru ( do smaku ) 700 - 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 12 g żelatyny w proszku ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: biszkopty okrągłe ( wystarczy 1 opakowanie ) 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na jej spodzie ułożyć biszkopty. Dodatkową galaretkę truskawkową rozpuścić w 300 ml przegotowanej, gorącej wody, wystudzić, następnie wylać na stężały sernik. Serek mascarpone ( lub ser z wiaderka ) umieścić w naczyniu i chwilę miksować ( około 1 minutę ). W sezonie na truskawki nie może zabraknąć takiego sernika :). Nie za słodki; na pewno orzeźwi Was w te upalne dni :). Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej, gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Połowę ilości truskawek zmiksować z cukrem pudrem na gładki mus.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2019/06/truskawkowiec.html