Tarta z rabarbarem truskawkami Składniki: Ciasto: 350 g mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g zimnego masła 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany kwaśnej 18% lub gęstego jogurtu Nadzienie: 1 kg rabarbaru 400 g truskawek 100 g cukru pudru Wykonanie: Mąkę zmieszać z cukrem. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć. Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas aż rabarbar się całkowicie rozpadnie (ok 30 minut). Czasem zdarza się, że przy podpiekaniu zjeżdżają boki tarty - w takim wypadku trzeba tartę wystudzić i z części odłożonego ciasta nadsztukować boki. Odłożyć 5 truskawek a resztę pokroić na kawałki, dodać po 20 minutach do gotującego się rabarbaru. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Na ciasto wylać masę rabarbarową, na wierzch ułożyć ciasteczka.